Vorige | Volgende

de Horst 21 PEIZE

Deze woning is onlangs door ons verhuurd

Omschrijving

Unieke woning 'Huis ter Hansouwe'

Stichting Het Drentse Landschap zoekt een huurder voor de woning in het unieke Rijksmonument Huis ter Hansouwe, gelegen aan De Horst 21 te Peize. De recent gerenoveerde woning met drie slaapkamers en een grote multifunctionele ruimte is fraai gelegen in het buitengebied tussen Eelde/Paterswolde en Peize, aan het beekdal van het Eelderdiep. Zowel met de auto als per fiets bent u in een half uur in het centrum van Groningen.

In de Middeleeuwen was Huis ter Hansouwe een zogeheten steenhuis, waar een aantal beroemde Groninger en Drentse riddergeslachten hebben gewoond. Het oorspronkelijke huis had een fundament van negen bij elf meter en een brede gracht rondom. In 1418 werd er voor het eerst officieel melding van gemaakt. In de loop van de eeuwen veranderde Huis ter Hansouwe van karakter. Van een adellijke woonstee werd het huis langzaam maar zeker een 'gewone' boerderij. Sinds 2010 is Stichting Het Drentse Landschap eigenaar en beheerder van het pand.

Indeling
Alle ruimten bevinden zich op de begane grond. Via de entree aan de zijkant van het pand betreedt men de hal. Vanuit de hal links betreedt men in het voorhuis een royale woonkamer van maar liefst 50 m2, een authentieke opkamer met bedsteewand uit 1672 van circa 28 m2 en de keuken van 15 m2. Rechts van de hal bevinden zich rond een centrale ruimte drie slaapkamers (resp. 25, 13 en 11 m2) en een luxe badkamer.

Achter de slaapkamers bevindt zich een zeer ruime (80 m2) multifunctionele ruimte, te gebruiken als inpandig kantoor, atelier, etc. Bij de multifunctionele ruimte is een apart toilet en pantry aanwezig. Ten slotte behoren ook de voormalige karnruimte van 23 m2 (nu bijkeuken/berging) en het stookhok tot het gehuurde.

Achter het voorhuis is een dwarsschuur gelegen. Deze is geschakeld aan de woning en huisvest een vakantiewoning. Deze vakantiewoning wordt door Het Drentse Landschap via Buitenleven Vakanties verhuurd. De vakantiewoning functioneert los van de woning. De vakantiewoning heeft een eigen entree en terras.

Perceel
De woning is gelegen op een groot perceel van circa 8000 m2, hoofdzakelijk bestaand uit grasland en een boomgaard. Het perceel vereist 'groene vingers' en zal door de huurder met respect voor de historische waarden van de tuin en de relatie met de omgeving onderhouden dienen te worden.

Het houden van vee op het perceel is niet gewenst. Eventueel hobbymatig houden van kleinvee is bespreekbaar. Hierover worden nadere afspraken gemaakt.

Bijzondere voorwaarden
Hoewel het beheer van de vakantiewoning bij Het Drentse landschap/Buitenleven Vakanties ligt, wordt van huurders van de woning verwacht dat zij als sleutelbewaarder van de vakantiewoning optreden voor het geval er calamiteiten optreden.

De huurder draagt ook zorg voor onderhoud van het gedeelte van de tuin, dat bij de vakantiewoning hoort. Dit zal in de huurovereenkomst worden vastgelegd.

Omdat er nog geen sprake is van separate adressen voor de woning en de vakantiewoning, worden de energielasten van beide panden voor de duur van deze situatie verrekend via het woonhuis. Jaarlijks worden de kosten vervolgens verrekend. Indien gewenst kan Het Drentse Landschap zorgdragen voor een voorschot.

Lees de volledige omschrijving

Kenmerken

Overdracht

Status
Verhuurd
Aanvaarding
in overleg
Waarborgsom
€ 3200

Bouw

Soort woning
Woonboerderij
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
-1906
Specifiek
exclusief servicekosten
Daktype
samengesteld dak
Dakmateriaal
riet, pannen

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
300 m²
Inhoud
1.000 m³
Perceeloppervlakte
8.000 m²

Indeling

Totaal aantal kamers
8
Aantal slaapkamers
3
Aantal badkamers
1
Voorzieningen badkamer
ligbad, douche, wastafel

Energie

Soort verwarming
c.v.-ketel
Warm water
c.v.-ketel
Eigendom ketel
eigendom

Kadastrale gegevens

Gemeente
Noordenveld
Sectie
K
Perceel
394
Oppervlakte
8000 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Buiten bebouwde kom, landelijk gelegen, open ligging, vrij uitzicht
Tuintype
tuin rondom
Bekijk alle kenmerken

Alle foto's

Nabijgelegen

Deel dit object